Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild, Nivaagaards Malerisamling

Jeg har bidraget med en artikel om kunstnernes færden i Hornbæk i udstillingskataloget til den aktuelle udstilling 'Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild'. I Hornbæk blev der skabt Danmarks første kunstnerkoloni med bl.a. P.S Krøyer, Carl Locher og Holger Drachmann i spidsen. Her dannede de en kunstnerkoloni med udgangspunkt i den lokale Hornbæk kro, og efterhånden slog flere af malerne sig mere eller mindre permanent. I Hornbæk blev de fascinerede af den omkringliggende natur, udsigten til Kullen, det omskiftelige vejr og de lokale fiskere. Kolonien blev en direkte optakt til Skagensmalerne. Andre forfattere i kataloget er Henrik Wivel og Birgitte Von Folsach mfl.
Mere info følger.


Emnet har jeg beskæftiget mig med siden 2019 hvor jeg netop skrev speciale om kunstnerkolonien Hornbæk, med perspektivering til den samtidige kunstnerkoloni i Arild.

Udstillingsperiode: 28.01.23-11.06.23


I forbindelse med udstillingen afholdte jeg flere omvisninger og foredrag på museet i emnet. Bl.a. i Nivaagaards Malerisamlings eventkatalog og i forbindelse med Folkeuniversitet København.

Mere info her. 

Udvalgte foredrag i 2023

Folkeuniversitetet København:

'I billedkunstens fodspor mellem hav, skov og fjord'

Vi ser på kunstnerkredse, der opstod ved bl.a. Hornbæk, Frederiksværk og Roskilde Fjord.

UDSOLGT

Kunstnerkolonierne

Hornbæk & Arild

Seminariet för Öresundsregional historia, Lunds Universitet. 

Læs mere her.


Byvandring: Offentlig kunst i indre København

Rundtur i indre København med fokus på offentlig kunst i byrummet. Varrighed ca. 2 timer. 

Arrangeret i samarbejde med The Danish Club. 

Rundvisning afholdt af cand. mag. i kunsthistorie Ida Lehrmann Madsen og Nanna Lauritzen. 


I kunstnernes fodspor langs Roskilde Fjord

i samarbejde med Visit Fjordlandet


Følg med den lokale kunsthistoriker, Ida Lehrmann Madsen, i fodsporene på nogle af dansk kunsthistories største kunstnere, som har boet ved Roskilde fjord eller været draget af fjordlandskabet. Tag guiden med og (gen)oplev naturen, landskaberne og byerne langs fjorden med nye øjne – kunstens øjne.

Find guiden her: 

Guide - i kunstnernes fodspor 


Foredragsholder på Københavns Folkeuniversitet 

Jeg er tilknyttet Københavns Folkeuniversitet som underviser. Tidligere i emnerne L.A. Ring & Sigrid Ring i KBH, Kunstnerkolonien i Hornbæk på Nivaagaards Malerisamling og Kvindelige danske kunstnere omkring år 1900 på Sorø Kunstmuseum. 


Foredragsholder og omviser hos The Danish Club 

Jeg er så heldig, at jeg arbejder som freelance foredragsholder og omviser hos The Danish Club, hvor jeg bl.a. viser rundt i malernes fodspor. Tidligere har jeg haft ture i om L.A. Ring på Sct. Jørgensbjerg i Roskilde og kunstnerkolonien i Hornbæk.


Desuden rundtur med fokus på 'Offentlig kunst i hjertet af København!' En rundtur i hjertet af København med fokus på offentlig kunst i byrummet! Denne rundtur blev afholdt sammen med kunsthistoriker Nanna Louise Lauritzen.

Kurator på særudstillingen 'P.S. Krøyer og kunstnerkolonien i Hornbæk' på Den Hirschsprungske Samling

På baggrund af mit speciale og yderligere forskning i emnet var jeg kurator på udstillingen 'P.S. Krøyer og kunstnerkolonien i Hornbæk' i 2019 på Den Hirschsprungske Samling. 

De fleste kender til Skagensmalerne, men i Hornbæk opstod der en kunstnerkoloni med bl.a. P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Carl Locher og Viggo Johansen i spidsen. De startede en kunstnerkoloni her, som helt unge, før de for alvor drog til Skagen. Denne fortælling har længe været lidt overset i kunsthistorien, men det satte vi fokus på her, med udgangspunkt i museets samlinger og arkiver. 

Udstillingen fik fine anmeldelser i bl.a. Politiken og Jyllandsposten.

Læs interview fra Kristeligt Dagblad her.


Fokus på Sigrid Ring hos Roskilde TV

I forbindelse med udgivelsen 'Sigrid Ring - Glæden ved planter' havde vi Roskilde TV på besøg i L.A. Rings Atelier i Roskilde. Her fortalte jeg om Sigrid Ring i forbindelse med foreningens udgivelse og den tidligere udstilling om Sigrid Ring i Rings Atelier. Vi kiggede også på værker af L.A. Ring inde i huset. Se interview her. 

Medvirkede i DR program om danske malere med Søs Egelind som vært

I 2021 medvirkede jeg i programmet 'Søs og malerne - P.S. Krøyer' på DR1. Her havde vi kort fokus på P.S. Krøyers tid i Hornbæk.  

Omviser og foredragsholder 

Book mig som omviser eller foredragsholder. Jeg har tidligere arbejdet som omviser på Den Hirscpsrungske Samling, og haft foredrag i flere forskellige foreninger, Folkeuniversitetet i Helsingør, FOF Nordsjælland, The Danish Club og på Hornbækhus m.fl. 


KONTAKT Ida Lehrmann Madsen på

ida-lm@hotmail.com