Malernes Nordsjælland

- Gå i malernes fodspor i Nationalpark Kongernes Nordsjælland 

Informationshæfte med idé og tekst af Ida Lehrmann Madsen

I en ny udgivelse kan du nu via tre forskellige ruter gå på opdagelse i billedkunstnernes Nordsjælland! Fra Helsingør, Hellebæk, Hornbæk til Hillerød, Gurre, Tisvilde og Frederiksværk. Hver rute har et tilhørende kort, hvor man kan se maleriernes placering.
I hæftet kan man opleve Nationalparkens natur med nye øje - gennem billedkunstens øjne. Nogle af motiverne er genkendelige den dag i dag, andre helt forandrede. Man kommer gennem skove, rundt om søer og langs kysten, forbi fortidsminder, slotte og kunstnerkolonier.

Fortællingen om dansk landskabsmaleri i 1800-tallet og start 1900 hænger i høj grad sammen med netop Nordsjælland, så derfor er det meget oplagt at forbinde kunsten med nationalparkens forskelligartede landskabstyper og steder.

Udgivelsen kan skaffes i bl.a. Esrum Møllegårds butik, Allerød Bog og Idé, Museum Nordsjælland eller via mig.

Forfatter og Idé: Ida Lehrmann Madsen
Udgiver og samarbejde: Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Grafik: Mads Kjelleup


Læs mere om udgivelsen her

I forbindelse med udgivelsen af holder jeg foredrag hos Nationalpark Kongernes Nordsjælland et par gange, og kan også bookes til at afholde foredrag om emnet.

Kunstnerkolonierne Hornbæk

& Arild

Artiklen 'Den maleriske nordkyst' af Ida Lehrmann Madsen

I forbindelse med den aktuelle udstilling 'Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild' på Nivaagaards Malerisamlingen 28.01.-11.06.23 har jeg bidraget med artiklen 'Den maleriske nordkyst' til udstillingskataloget. Artiklen giver et indblik i kunstnerkolonien i Hornbæk, som blev Danmarks første af sin slags. Artiklen fortæller om de mange kunstnere som har været i og omkring Hornbæk fra midten af 1800-tallet og helt frem til 1920'erne. I artiklen er der mange illustrationer, og en stor del af de afbillede værker er også med på udstillingen.


Forfattere; Henrik Wivel, Birgitte Von Folsach, Johannes Preetzmann, Andrea Rygg Karberg og Ida Lehrmann Madsen, 2023

Nivaagaards Malerisamling


Kataloget kan købes på Nivaagaards Malerisamling eller på museets webshop. Læs mere om udstillingen her. 


Sigrid Ring - Glæden ved planter

Sigrid Ring (1874-1923) født Kähler, voksede op i et kunstnerisk miljø ved Kählers Keramiske Fabrik i Næstved. Denne bog sætter fokus på hendes arbejde som ung kvindelig tegner og formgiver - og som model og inspirationskilde for ægtemanden L.A. Ring. Bogen er rigt illustreret med fotos, akvareller og tegninger, hvoraf flere ikke tidligere har været publiceret. 


Uddrag af lektørudtalelse: 

'Dejlig introduktion til Sigrid Ring og hendes tidlige arbejder. Skrevet i et let, informativt sprog og med god disponering. Bogen er hurtigt læst og indeholder mange interessante oplysninger.'


Idé og forfatter: Ida Lehrmann Madsen, 2021

Udgiver: Rings Venner og Forlaget Brian Christensen 

Køb den på nogle museer, Bog & Idé i Roskilde eller via Rings Venner her.


Støttet af Liljeborgfonden. Læs omtale her. 


Kunstnerkolonien i Hornbæk

Kunstnere som P.S. Krøyer, Holger Drachmann og Carl Locher forbindes af de fleste med Skagensmalerne. Men det var faktisk i Hornbæk, at det hele startede! Her samledes flere kunstnere i en kunstnerkoloni for første gang. I Hornbæk blev de betaget af den lokale befolkning og den nordsjællandske natur med udsigten over havet med Kullen i horisonten. 


Udgivelsen er rigt illustreret med både værker i privateje og værker fra landets museer og lokale samlinger.


Idé og forfatter: Ida Lehrmann Madsen, 2020

Udgivet af Hornbækegnen Historisk Forening og Arkiv

Kan købes flere steder i Hornbæk, via mig eller via foreningen her. 


'Ny bog om kunstnerkolonien i Hornbæk er et summer must-read' læs anmeldelse her.


Nordsjællands vilde natur kaldte på kunstnerne 

Interview i Gribskov Sommeravis om kunstnernes glæde ved det Nordsjællandske landskab. Udkommet i forbindelse med udgivelsen 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' 2020.  

Gå i malernes fodspor i Nationalpark Skjoldungernes Land

Artikel i magasinet 'Min nationalpark - Nationalpark Skjoldungernes Land', 2021. Om nogle af de kendte billedkunstnere som boede og færdes i nationalparkens byer og landskaber. 


Idé og tekst af Ida Lehrmann Madsen. 

Malernes længsel mod Nordkysten

Artikel i Helsingør Museernes Årbog i 2020 med titlen 'Malernes længsel mod Nordkysten - fra Helsingør til Hornbæk i 1800-tallet'. Rigt illustreret. 

Tegner og heden - AFART 2015

Bidrag til AFART Magazine med en artikel om kunstneren Rudolph Tegner og hans skulpturpark med navnet Rusland i Dronningmølle.

Forfatter og foto: Ida Lehrmann Madsen, 2015


Bidrag til udstillingskatalog 'Michael Ancher og kvinderne fra Skagen

Bidrag med biografi og tidslinje i udstillingskataloget for udstillingen med samme navn på Skagens Kunstmuseer, Den Hirschsprungske Samling og Ribe Kunstmuseum i 2018. 

Bogen kan købes på de nævnte museer, eller lånes her.